Wie zijn we

Het Loopend Tuygh bestaat sinds 1997. In die periode heeft het koor de gelegenheid gekregen om zich muzikaal te ontwikkelen en daarmee een uniek repertoire op te bouwen.

In de beginjaren werden voornamelijk een- en tweestemmige shanty’s gezongen. In feite komt die manier van zingen het dichtst bij de oorspronkelijke shanty.

Kenmerkend voor dit koor is dat alle nummers a-capella gezongen worden. Daarnaast staat het plezier in het zingen voorop.

Het zingen

De zeelui zongen werkliederen, haalliedjes en ballades of ‘forebitters’. Ten dele om de maat te houden tijdens het werk, zoals zeilen hijsen, brassen van de ra’s en het hieuwen van het anker.

’s Avonds of tijdens de ‘wacht te kooi’ werden verhalende liederen gezongen. Vaak mooier en gevoeliger dan de werkliederen.

Het koor probeert bij de samenstelling van het repertoire een balans te vinden tussen deze soorten liederen en bij optredens een mooie mix voor te schotelen aan het publiek.

Kleedjes

En nu zoeken we nieuwe leden

Mannen uit Zaltbommel en omstreken die graag met ons mee zouden zingen worden van harte uitgenodigd om op maandagavond een kijkje te komen nemen vanaf 20.00 uur in De Poorterij aan de Nieuwstraat in Zaltbommel.

Al te hoge muzikale eisen worden niet gesteld, als er maar plezier wordt beleefd aan het samen zingen, sommige liederen vierstemmig.

Het a-capella zingen komt het beste uit de verf als er een stevig koor staat en daarom zouden we graag een flink aantal ‘bemanningsleden’ op onze ‘mosterrol’ hebben. Niets zo mooi als met een indrukwekkend volume een uitvoering neer te zetten dat klinkt als een klok. Tegen de wind in, als het moet… Maar ook zacht en gevoelig, waar sommige liederen zich heel goed voor lenen.